niedziela, 29 września 2013

Wątróbki drobiowe z gruszką i czarną porzeczką


W zasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki.
Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki.


Czas: 45 minut

Składniki:

1/2 kg wątróbek drobiowych
2 twarde gruszki
20 dag ryżu parabolicznego
2,5 szklanki bulionu ( może być warzywny lub drobiowy - może być z kostki)
sól
pieprz mielony
papryka mielona
mąka do oprószenia
1 goździk
kilka nitek szafranu
listek Kafiru ( lub kawałek skórki cytrynowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii)
1 szklanka wody
4 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki - kwaskowatej
5 dag masła
8 łyżek oleju z pestek winogron
natka pietruszki

Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru.


Wlać wodę i zagotować.


Umyć i przekroić na połówki gruszki. Usunąć gniazda nasienne. Obrać.


Włożyć połówki gruszek i gotować na małym gazie aż zmiękną ( zostawić w syropie do czasu podania - mają być przestudzone).


W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę masła i 2 łyżki oleju. Wsypać ryż i smażyć mieszając tak by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem.

Wlać bulion i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie sypki i miękki.

Osuszyć wątróbki drobiowe.

Posypać solą , pieprzem, mieloną papryką. 

Oprószyć mąką. 


Na patelni rozgrzać olej. Kłaść wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę masła  i chwilę dusić .


W tym momencie ryż powinien już być dobry. Usiekaną natką pietruszki wymieszać z ryżem.


Wyjąć gruszki z syropu i wypełnić miejsca po gniazdach nasiennych konfiturą z czarnej porzeczki.


Podawać na świeżo.

* Syrop po gotowaniu gruszek można wykorzystać jako bazę do napojów , kompotu , lub zawekować w słoiku i użyć do następnych gruszek jak sie będzie je robić.

** Jeżeli mamy problem ze zgraniem czynności ryż można ugotować wcześniej i zawinąć w koc by nie ostygł, potem przygotować gruszki i niech stygną w syropie , a na końcu smażyć wątróbkę.

*** Ilość wątróbki można zwiększyć bo niektórym może być za mało 2 sztuki na porcję. Ja jak robię dodatkowo zupę i potem deser to podaję po małej porcji tego dania ( pół gruszki, kilka łyżek ryżu i 2 wątróbki).

Brak komentarzy: